top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

H.A.L. 9000 - CRVENO OKO STRAVE

Updated: Aug 9, 2019



"I am the H.A.L 9000. You may call me Hal..."

Verovatno nikada ne biste poželeli da odete na putovanje na kom će prve reči vašeg saputnika biti upravo ove... I to izgovorene ovakvim glasom.. Ali, krenimo drugim smerom. H.A.L. je najpoznatiji svemirski negativac u svetu filma.


Dr. David Bowman


Svoj život iz knjige Arthura Clarka nastavio je da živi kao šesti i, ispostaviće se, najvažniji član istraživačke misije na svemirskom brodu USS Discovery One. Ovaj računar koji je sposoban da reprodukuje i obavlja većinu funkcija ljudskog mozga, samo mnogo brže, postao je oličenje mašine kojoj ljudi postaju robovi.


HAL čita sa Davidovih usana...

Ono što je ovog izuzetno mračnog junaka učinilo jezivim i besmrtnim, je njegov glas. A glas je dobio od malo poznatog, kanadskog filmskog i pozorišnog glumca, Douglasa Raina, koji, kako to obično biva, nije bio prvi izbor Stanleya Kubricka . Naime, Stan je prvo angažovao oskarovca Martina Balsama, ali je on snimio glas sa akcentom na svim mogućim ljudskim osećanjima, čak je i plakao, što je vrlo oneraspoložilo našeg ćudljivog režisera. Slučaj je hteo da Stanley čuje Rainovu sinhronizaciju dokumentarnog filma "Universe" i tako je nastao ovaj legendarni audio-zapis u filmu, za sva vremena. Douglas je tekst izgovarao hladno, smirenim tonom koji je poslužio kao model za buduće veštačke inteligencije.

Rain je glas snimio sam u studiju, kada su sve ostale scene privedene kraju, pa tako nikada nije sreo nijednog od glumaca u filmu. Takođe, ni film nije nikada pogledao.


Douglas Rain




ZANIMLJIVOST:

Kompanija Master Replicas Group napravila je repliku H.A.L. - 9000 računara, u dve verzije. Ona luksuznija prepoznaje glasovne komande i odgovara na njih replikama iz filma.Model je limitiran i napravljen je, simbolično, 2001 primerak, po ceni od 1199 $.

ZANIMLJIVOST 2 : H.A.L. je u knjizi star četiri, a u filmu devet godina.

MALA TEORIJA ZAVERE : "Kjubrikolozi" tvrde da se, ako se slova H, A i L pomere u desno, za jedno slovo abecede, dobiju slova I, B, M, što je skračenica američke fabrike računara IBM. Clark je demantovao bilo kakvu povezanost sa ovom mega-kompanijom, A Kubrick? Kubrick se nije zamarao takvim sitnicama...




Clementine Kruczynski 28. 01. 2019.

39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page