top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

SAMO ONAJ KO JE ČIST U SRCU, MOŽE NAĆI SVETI GRAL



FLASH GORDON (1980)


Režiser: Mike Hodges


Svako ko je odrastao ranih osamdesetih, poput mene, imao je tu sreću da ovaj film pogleda u bioskopu i izađe iz njega potpuno opijen onim što je video. Jer, kad si dete i kad vidiš na tom ogromnom platnu Flasha, u njegovoj borbi protiv zlog imperatora Minga the Mercilessa, dobijaš jasnu sliku o večitoj težnji čoveka da savlada nepravdu i zloću odakle god da stiže, pa makar to bila i udaljena planeta Mongo.


"Flash Gordon" je strip Alexa Raymonda, koji je takođe i tvorac stripa o privatnom detektivu "Rip Kirby". Strip je nastao davne 1934,god. a prvi film o ovom junaku je snimljen 1936. Kad je trebalo osmisliti koncept za film, producent Dino De Laurentiis je angažovao cenjenog

Nicolas Roega ( "The Man Who Fel To Earth" ) što je režiser smatrao za veliku čast. Bukvalno je "progutao" strip serijal u par dana i bacio se na posao.

Trebala mu je skoro cela godina da osmisli svet Flasha Gordona, a kad je to napokon uradio i producentu predstavio svoju viziju, ovaj ga je odbio i rekao da ne želi takav film.


"Pokazaću ti kakav film želim!", rekao je Dino i angažovao Mentora Huebnera, čije su ilustracije bile najbliže originalnom stilu stripa. Mentor se trudio da verodostojno prenese atmosferu iz stripa na scenu, ali su neke kulise bile toliko komplikovane za izradu( što je, naravno, zahtevalo i dodatno ulaganje sredstava ), da se moralo prilagođavati i improvizovati. Ali, većina scena u filmu je skoro preslikan, odgovarajući kadar iz stripa.

Trebalo bi napomenuti da je De Laurentiis za ovaj posao hteo da unajmi Federicoa Fellinija, ponajviše zbog prostog inata što je Mussolini, krajem tridesetih godina dvadesetog vek, zabranio većinu američkih stripova u Italiji. Hteo je da upravo Italijan radi na ovom velikom projektu. Međutim, Fellini ga je odbio, a u njegovu čast ili iz potrebe da ga uvredi, Dino je ljubimca princeze Aure nazvao "Fellini". Nikad nećemo saznati koja je od ove dve pobude bila u pitanju. Za izuzetno bizaran izgled kostima pobrinuo se Danilo Donati, koga su na setu zvali " ludim Italijanom ".

"Flash Gordon" je bio jedan od najranijih filmova velikog budžeta. Poznat je i po fantastičnom soundtracku koji je uradila grupa "Queen". De Laurentis nikada, pre saradnje, nije čuo za njih i to je bio njegov prvi susret sa rock muzikom.

Prvi izbor za glavnog glumca bio je Kurt Russel, ali on je smatrao da je takav karakter jednodimenzionalan i odbio je ulogu. Arnoldu Schwarzeneggeru uloga je bila uskraćena zbog snažnog naglaska koji je bio neprihvatljiv. Tako je izbor pao na Sam J. Jonesa koji je bio plavokos i imao je karakterističnu, američku, široku bradu. Bio je fizički spreman za ulogu, ali je boja njegovih smeđih očiju bila diskutabilna. Dino je u početku insistirao da Sam nosi plava kontaktna sočiva, ali već posle nekog vremena, glumac se požalio da zbog njih sa velikim poteškoćama čita svoj tekst i da ga iritiraju i izazivaju nesnosan svrab. Tako se odustalo od plavookog Flasha Gordona. Flashovog najljućeg neprijatelja Minga odglumio je izvanredni Max von Sydow.

1996. godine Nacionalni Registar Filmova SAD izabrao je

"Flash Gordon" film da se čuva u Kongresnoj Biblioteci kao kultrurno, istorijsko i estetski značajno delo za umetnost ove države.




Činjenice...


FLASH, A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A


Rock soundtrack grupe Queen za film "Flash Gordon" je bio prvi ,u istoriji kinematografije, koji nije urađen za film koji je isključivo mjuzikl. Pogotovo se, kao muzička podloga, nije koristio rock 'n' roll. Brian May je, sa ekipom, dijaloge i zvučne efekte iz filma utkao u pesme da bi se, prilikom slušanja, stekao utisak da zapravo gledate film.

Brian May je svojevremeno izjavio da nikad nije prestao da misli da su do dobijanja ovog posla došli samo zato što je režiser Mike Hodges, bukvalno, na prevaru, gurnuo u ruke producenta probne snimke iz studija. Mike je skakao od sreće kad je čuo kako to sve zvuči i vikao "Sjajno! Sjajno!"

Za De Laurentiisa je ovo bio veliki rizik i korak ka nečemu što do tada nije bila praksa. Sedeo je, mrtav ozbiljan, pepeljast u licu i ,očigledno, nije delio Mikeovo oduševljenje.

Rekao je: " Vrlo dobro, ali nije za moj film! "

Muzičari su pobesneli i otišli poprilično razočarani. Ipak, Brian smatra, da je Mike momentalno počeo da obrađuje Dina i ubedio ga da mora imati vere kad je njihova muzika u pitanju. I bio je u pravu. Muzika grupe Queen odigrala je jednu od glavnih uloga u filmu.

Kasnije su mnogi prigrlili ovakav način stvaranja filmske muzike, a dobre primere za to imamo u filmovima

"Life on Mars" , "Ashes to Ashes", "Pulp Fiction",

"Reservoir Dogs" , "Shaun of the Dead" i "Hot Fuzz".






Clementine Kruczynski 08.02.2019.



89 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page