top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

GANDOLFINI I TRAVOLTA


Prijateljstvo Jamesa Gandolfinija i Johna Travolte jedna je od onih običnih stvari koje prolaze bez neke preterane pompe - jednostavne u svojoj lepoti, takve da izgledaju kao da drugačije i nije moglo biti i koje se uzimaju zdravo za gotovo. U svetu gde se okreće velika lova i gde je koristoljublje ogromno, a nepoverenje i zavist najveća prepreka da bi se ostvario topao ljudski odnos u kom neće biti sumnje o namerama, prijateljstvo ima posebnu težinu.



Travolta je bio jedan od nekoliko razloga zašto je kinematografija postala bogatija za još jednog velikana glume - beskrajno talentovanog Gandolfinija, i bio je glumčev najdraži razlog. James je jednog dana sa svojim ocem došao da kupi automobilske gume u prodavnici "Travolta Tire Exchange" kod Johnovog ćaleta Salvatorea u Englewoodu, u New Jerseyu. Na zidu su visile uramljene slike poznatog glumca i to je bilo prvi put da je James pomislio da i on može uspeti u glumi, poput tog momka "iz komšiluka". Već je pohađao školu glume, igrao u predstavama i usput radio neke obične poslove, ali je zbog tih fotografija na zidu bio uvereniji no ikad da treba da zapne jače i da bude uporniji.

Travolta

Gandolfini

Naravno, trud se isplatio, a isplatio bi se i bez Travolte, sigurna sam, jer je James Gandolfini čovek kog niste mogli da ne primetite - bilo zbog njegovog, naizgled, pretećeg izgleda, bilo zbog činjenice da kad izađe na scenu prosto ukrade kameru. Izgledao je kao neko s kim čekate burek u pekari, kao neko ko sedi do vas u bioskopu, kao ćale koji gura puna kolica u super-marketu (i dete u njima), kao nadrkan tip koji galami na drugog vozača iz automobila (polovnjaka), kao prodavac kokica na ulici, kao roditelj pored vas na roditeljskom sastanku, kao vozač autobusa i kao kondukter, kao portir u SDK, kao igrač fudbala neke seniorske ulične lige, kao tip koji baca smeće sa trećeg sprata na dečije igralište. Zato smo ga voleli, jer je mogao da bude poput Bate Životinje, a i poput Marlona Brandoa. Gandolfini je mogao da bude sve. I bio je, dok nas nije prerano napustio, ostavivši iza sebe gomilu sjajnih filmova i ožalošćenu porodicu, prijatelje i armiju fanova.



Travolta je bio jedan od Gandolfinijevih prijatelja koji se posebno potrudio da se nađe njegovoj porodici nakon tako šokantnog gubitka. Na taj način, John je učinio upravo ono što je James učinio za njega kada mu je preminuo šesnaetogodišnji sin Jett 2009. godine. John je bio neutešan u svom bolu, a James je neprestano bio uz njega - nije hteo da napusti grad dok god se nije uverio da John dolazi sebi. John nikad ranije nije osetio toliku ljudskost i saosećanje i bio je fasciniran Gandolfinijevom ličnošću. Tokom snimanja zajedničkog filma "Lonely Hearts", James je prolazio kroz težak razvod. Bio je tužan i utučen i često se osamljivao. John ga je jednom prilikom zatekao u i pitao ga: "Hej, jesam li ti nekad rekao ovo?", na šta je iznenađen glumac odgovorio pitanjem: "Šta?". Tada mu je Travolta rekao da ga je zavoleo od prvog trena kad ga je upoznao. Gandolfini se rasplakao, a Travolta je posle ispričao da mu je to i bilo potrebno - da isplače bol koji se nakupljao.


Njih dvojica zajedno su glumila u pet filmova: "Get Shorty", "She's So Lovely", "A Civil Action", "Lonely Hearts" i "The Taking of Pelham 123".



30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page