top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

GROUCHO MARX: "ŠTA GOD DA JE - PROTIV TOGA SAM!"

Zbog malene vrećice oko vrata u kojoj je nosio novac, slatkiše i neke sitnice (neki kažu - i "travu"), a krio ju je ispod košulje, tokom jedne kartaške igre, Julius Henry Marx dobio je nadimak "Groucho".



Karijeru je započeo sa 15 godina kada se pridružio vodvilj-grupi "The Leroy Trio", u kojoj je bio pevač, a nakon četiri godine pridružila su mu se i njegova braća.


Tokom svojih komičarskih nastupa, govorio je nemačkim akcentom, što se američkoj publici nije svidelo, pa je bio žestoko izvikan i izviždan. To ga nije sprečilo u izvođenju i ekspresno je prešao u karakter "brbljivog mudrog čoveka" i taj lik koristio je do kraja života.


A do kraja života nosio je i naočare, koje su u početku bile samo deo nastupa, kao i čuvene brkove. Brkovi su bili veštački i Groucho ih je lepio pre početka predstave. Jednom prilikom je toliko kasnio da nije mogao čekati da se lepilo osuši, pa je brkove iscrtao masnom bojom, što je činio još neko vreme, a onda mu je dosadilo, pa je pustio da mu izrastu pravi.


Da li ste znali da je ovaj smešni čovek i doslovno shvatio onu frazu "zaigrati na nečijem grobu"?


A zaigrao je na mestu gde je skončao Adolf Hitler. 1958. tokom šestonedeljne turneje, prilikom posete Berlinu, Groucho je zatražio da mu pokažu Führerbunker. Iskočio je iz automobila i na opšte iznenađenje prisutnih, zaigrao je mahniti čarlston u trajanju od nekih minut-dva, u znak prkosa i protesta zbog svega što je ovaj nakaradni fašista činio tokom rata.



Koliko je Groucho plenio svojim komičarskim šarmom, toliko je navlačio bes mnogih kojima se nije sviđala njegova mizoginija. Bio je okrutni ženomrzac i nije propuštao priliku da neslanim i vrlo uvredljivim "šalama" vređa čak i glumice sa kojima je sarađivao. Najviše se iskaljivao na Margaret Dumont.


Međutim, nad njihovim odnosom bi se moglo i malo dublje zamisliti. Groucho jeste bio vrlo nepredvidiv tokom snimanja i umeo je često da improvizuje  (u jednoj sceni je nagovestio da bi mogao da joj skine periku, što je glumicu zabrinulo, jer iako je bilo očigledno da je nosi, ona nije želela da to sazna širi auditorijum), ali Margaret je bila zaista inspirativna i njihove "iskre" koje su dopirale do publike bile su timski rad, ma kako to izgledalo odbojno. Margaret se nije žalila na ovakvo ponašanje, da li zbog toga što je bila pitome naravi ili, kako zlobnici tvrde - nije razumela te šale, pa i nije osećala da je ponižena.


Činjenica je da su imali zaista jedinstven odnos, da su njihovi likovi u filmovima savršeno jedan drugom "dodavali loptu", i da je Groucho imao prema njoj neku vrstu divljenja koju je, upravo zato što je bio osetljiv na njenu dobrotu, prikrivao hladnim i grubim komentarima.


U prilog tvrdnji da je Margaret imala posebno mesto u njegovom srcu ide i činjenica da je na sva pisma koja mu je slala  stavljala da je primalac "Julie", a takvu privilegiju nije imao niko osim nje. Na dodeli počasnog Oskara za životno delo 1973. Groucho nije pomenuo svog brata Zeppa, ali je rekao da je Margaret imala ogromnu ulogu u njegovom životu. Čak ju je i zvao "petim Marx bratom".


Uprkos okorelim, uvredljivim stavovima koje je imao o ženama, ženio se čak tri puta, a sve supruge bile su mnogo mlađe od njega.




Groucho je dospeo i na crnu listu Hooverove FBI agencije kada je, 17.06.1960. godine jedan televizijski gledalac podneo pismenu prijavu u kojoj objašnjava da su on i supruga čuli kako komičar umesto "The United States" izgovara "The United Snakes" što su smatrali komunističkom provokacijom.


Da li je u tome bilo istine, teško je reći.


U svojoj knjizi "Groucho and Me" komičar je napisao da su on i Charlie Chaplin bili drugovi, ali, s obzirom da su se viđali na mestima sa lošom reputacijom, pretpostavljalo se da je to bilo takva vrsta zavereničkog "drugarstva", a ne onog "crvenog".


Prvi susret sa Chaplinom, koji je bio poznat kao komunista,  Groucho je opisao pomalo dvosmisleno:


"Bio je čudan čovečuljak. Nosio je nešto što je nekad bila bela kragna i crnu leptir mašnu. Ne mogu opisati njegov izgled drugačije, osim da je izgledao kao bledi sveštenik koji je bio ekskomuniciran, ali nije želeo da se odrekne svoje odeće..."


Groucho je, u kasnim godinama svog života, bio najbolji prijatelj Alicea Coopera. Od prvog dana kada je upoznao pevača i video njegovu ogromnu kolekciju cilindara, te šokantne vodviljske nastupe, nije propuštao koncerte. Kad god je dolazio na šou, vređao je sve koji bi mu se našli na putu. Bio je pravi mizantrop.

1976. godine, na Grouchov 85. rođendan, na Beverly Hillsu ga je posetio fotograf Michael Childers, u dogovoru sa glumčevom tadašnjom partnerkom Erin Fleming. 



Fotograf je ovaj par upoznao ranije, a Erin mu je bila dobra prijateljica. Mislila je da će rođendan biti dobra prilika da Childers napravi par Grouchovih fotki.


Groucho ga je dočekao obučen u majicu sa likom Mickeya Mousa i sa kačketom na glavi, pa ga je Childers tako i "uhvatio" svojim fotoaparatom. Da li je bio srećan kao lik na majici? Teško...


Poslednje trenutke svog života Groucho je proveo u zaista groznom stanju. Veza sa skoro pedeset godina mlađom bivšom glumicom Erin bila je sve samo ne puna ljubavi i poštovanja (gle, čuda). Ona je stavila šapu na njegov imetak od 4 miliona dolara i iz petnih žila se trudila da iz testamenta izbaci njegovo troje dece, sa kojima je glumac bio u komplikovanim odnosima.


Medicinska sestra koja je negovala starog i dementnog komičara tvrdila je da ga je Erin zlostavljala, drogirala i nazivala "svinjom" i  "ludim starcem".


Tih godina nije ni bio poznat termin "zlostavljanje starih i nemoćnih", što ne znači da se tako nešto nije dešavalo. Ovakvo maltretiranje je postalo veliki problem starih, bolesnih, nepokretnih ljudi i to  ne samo u njihovim porodicama koje su ih zanemarivale, izgladnjivale,  vređale i tukle, već i u staračkim domovima gde bi postajali žrtve nasilnog pomoćnog osoblja, a neretko i onog medicinskog.

Primer Juliusa Marxa samo je osvestio javnost i pokazao da se mnoge loše stvari dešavaju kako iza običnih, tako i iza zlatnih vrata uspešnih i poznatih. Glumac je imao srčani udar i teške aritmije, a tokom jednog pada je slomio kuk.


Odmah nakon što se oporavio, novi pad je ponovo uzrokovao lom drugog kuka. Osim ovih patnji, Groucho je bolovao od jakih urinarnih infekcija i visokog pritiska koji je uzrokovao i moždani udar.

Umro je od teške upale pluća 19.08.1977. u 86-oj godini života.










28 views0 comments
bottom of page