top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

KAD JE STAR-LORD MAZNUO KUGLU, ALI NE ONU ZMAJEVU...


Peter Jason Quill imao je tu nesreću da se u St. Charlesu (Missouri) rodi kao polutan, od oca - Nebesnika Egoa i majke Meredith Quill. Naravno, nije imao pojma ko mu je otac, a kada bi ga klinci gnjavili s tim, lagao je da mu je otac glumac David Hasselhoff i da nije uz njega i majku zbog snimanja serije "Knight Rider". Bliskost s majkom imala je svoju cenu - ljubomorni, posesivni Ego koji je sina doživljavao samo kao sredstvo u izvršenju plana koji je podrazumevao teraformiranje celog planetarnog sistema, izazvao je kod sirote žene tumor na mozgu, zbog kog je, vrlo brzo, preminula ostavljajući osmogodišnjeg sina u šoku i neverici. Meredith je svom sinu često govorila da je muzika koju je slušala dok je odrastala bila veoma značajna za nju, pa mu je kupila Sonyjev walkman i snimila mu na kasetu pesme iz perioda od 60-ih do 80-ih godina. Kasetu je naslovila kao "Awesome Mix Vol. 1". "Awesome Mix Vol. 2" poklonila je Peteru na samrti. Muzika mu je tokom narednih godina pomagala da ne zaboravi odakle potiče i da očuva uspomenu na majku. Kad je Meredith preminula u bolnici, Peter je bio skrhan, istrgao se iz dedinog zagrljaja i pobegao napolje, ožalošćen i ljut na sebe što nije majci ispunio želju da je drži za ruku do poslednjeg časa. Nije ni stigao da procesuira taj strašan trenutak u njegovom malom životu, a već je usledio novi, potpuno neshvatljiv i jeziv - Petera je oteo vanzemaljski brod kojim je upravljao vrhunski lopov i krijumčar Yondu Udonta, predvodnik ozloglašene družine "Ravagers".

Za Yondua Udontu to je bio običan poslić - Ego ga je unajmio da mu dovede Petera, ali se plavac-kriminalac predomislio jer je znao za sudbinu ostale Egove dece koja nisu zadovoljila njegove standarde i koja su mučki ubijena. Zadržao ga je za sebe, odgajajući ga kao deo družine, žestoko se trudeći da sakrije da mu se klinac, kako je odrastao, sve više zavlačio pod kožu. Imali su turbulentan i grub odnos, pun prebacivanja.


Peter, koji je postao poznat pod svojim estradnim imenom - Star-Lord, nikad nije oprostio Yonduu što ga je, dok je živeo s njim, prestravljivao tvrdnjama da bi ga Ravagersi već pojeli da nije bio tako jako mršav. Tih godina se Peter izgladnjivao samo da ne bi bio na meniju gladne posade. Tokom jedne misije, 2009. godine, odlučio je da pobegne na Zemlju, i tu ostane neko vreme inkognito.

Odabrao je gradić Pawnee, promenio je ime i kao Andy Dwyer pokušao je da preživi od muzike. Oformio je bend kojem je promenio naziv pedesetak puta uglavnom samo zbog toga što ne zvuči dobro kad se izgovori naglas ("Death of a Scam Artist", "Fleetwood Mac Sex Pants", "God Hates Figs", "God Loves Figs", "Just The Tip", "Malice In Chains", "Mouse Rat", "Muscle Confusion", "Ninjadick", "Nothing Rhymes with Orange", "Penis Pendulum", "Possum Pendulum", "Razordick", "Teddy Bear Suicide", "The Artist Formerly Known as the Lead Singer of Mouse Rat", "The Artist Formerly Known as The Artist Formerly Known as the Lead Singer of Mouse Rat"...). Glasom je podsećao na Eddieja Veddera, ali tekstovi mu nisu bili ni blizu uspešnica koje je Vedder izvodio sa “Pearl Jam”-om, Peter a.k.a Andy je imao neku bitničku žicu - pisao je i pevao o onom što doživljava ili što ga okružuje, o sendviču, lampi, kauču…


Spanđao se sa Ann i uvalio joj se neko vreme na gajbu. Išlo im je dosta dobro do trenutka kada je upao u jamu koja je ostala iskopana pored stana u četvrti u kojoj je trebalo da budu izgrađeni neki objekti. Zbog novčanog deficita, izvođač radova je dao otkaz i otada je jama zjapila kao krater na Mesecu. Zbog pada usled, kako se posle saznalo - pijanstva, Peter/Andy je slomio obe noge, pa je Ann morala da ga dvori. Ugojio se 27 kg. Samo je jeo i uživao u ukusu hrane koje nije bilo u svemiru. Nadoknađivao je godine i godine samo-izgladnjivanja. Veza je pukla kad je Ann saznala da nije hteo da skine gips onda kada mu je to lekar tražio, nego je izboksovao još dve nedelje lenčarenja. Nenaviknut na posao, odlučio je da se useli u jamu, pa je mesecima živeo pod šatorom, ujedno špijunirajući svoju bivšu i uplićući joj se u život, u nadi da će ga primiti natrag. Nije se desilo. Na kraju je bio primoran da se zaposli u gradskoj većnici kao čistač cipela, oženio se i dobio sina.

2014. godine je saznao da mu Yondu na tragu, ali i da se bliži kraj sveta u kom će značajnu ulogu odigrati Kugla (ne Zmajeva…) koju traži i njegov otmičar. Odlučio je da se vrati u svoju origin-priču, u svemir.


Te godine, Peter se u tajnosti bacio na rigorozne dijete i vežbanje i za samo 6 meseci skinuo onih 27 kg. Započeo je samostalnu krijumčarsku karijeru - zavrnuo je Yondua za Kuglu koja je u sebi čuvala Kamen Moći - jedan od šest kojih je želeo da se dočepa Thanos. To je bila Kugla razdora između Yondua i Petera - nakon toga su krenuli svako svojom sudbinom, povremeno je ukrštajući na neverovatnim misijama, opasnim po živote obojice. Peter je postao vođa družine "The Guardians of the Galaxy" koju su činili još i Gamora (velika Peterova ljubav), Rocket, Groot, Drax The Destroyer i Groot II.





Kasnije su dolazili (i odlazili) Yondu, Mantis (koja je u Peteru želela da ponovo oživi davno ubijeno novogodišnje raspoloženje, pa mu je, u Knowhere, dovela omiljenog glumca Kevina Bacona - kojeg je otela uz Draxovu pomoć), Nebula, Kraglin Obfonteri, Cosmo…


Nakon rata sa Thanosom, u kom je ubijen, Peter je ponovo vraćen u život, u drugu vremensku liniju, da bi učestvovao u poslednjoj bitki za spas mnoštva civilizacija koje su bile pred egzekucijom. Ali, to je priča nad pričama i ne vredi više ulaziti u nju jer je predugačka i komplikovana. Uglavnom, Peter se, ove godine, nakon misije u kojoj je spašen oteti, voljeni rakun Rocket, vratio na Zemlju, da poseti još uvek živog dedu- majčinog oca Jasona Quilla. Gardianse je prepustio svom prijatelju Rocketu.



PS. Star-Lord ima još jednu, novu, omiljenu play-listu "Awesome Mix Vol. 3". Želite je preslušati?

Evo spiska pesama sa sve tri liste:

"Awesome Mix Vol. 1"

1. Hooked on a Feeling - Blue Swede 2. Go All the Way - Raspberries 3. Spirit in the Sky - Norman Greenbaum 4. Moonage Daydream - David Bowie 5. Fooled Around and Fell in Love - Elvin Bishop 6. I'm Not In Love - 10cc 7. I Want You Back -The Jackson 5 8. Come and Get Your Love - Redbone 9. Cherry Bomb - The Runaways 10. Escape - Rupert Holmes 11. O-o-h Child - Five Stairsteps 12. Ain't No Mountain High Enough - Marvin Gaye and Tammi Terrell

"Awesome Mix Vol. 2"

1. Mr. Blue Sky - Electric Light Orchestra 2. Fox on the Run (Single Version) - Sweet 3. Lake Shore Drive - Aliotta Haynes Jeremiah 4. The Chain - Fleetwood Mac 5. Bring It on Home to Me - Sam Cooke 6. Southern Nights - Glen Campbell 7. My Sweet Lord by George Harrison 8. Brandy (You're a Fine Girl) - Looking Glass 9. Come a Little Bit Closer - Jay & The Americans 10. Wham Bam Shang-a-Lang - Silver 11. Surrender - Cheap Trick 12. Father and Son - Cat Stevens 13. Flash Light - Parliament 14. Guardians Inferno (feat. David Hasselhoff) - The Sneepers

"Awesome Mix Vol. 3"

1. "Creep" (Acoustic Version) - Radiohead 2. "Crazy On You" - Heart 3. "Since You Been Gone" - Rainbow 4. "In the Meantime"Spacehog 5. "Reasons"Earth, Wind & Fire 6. "Do You Realize??"The Flaming Lips 7. "We Care a Lot" - Faith No More 8. "Koinu no Carnival" (From "Minute Waltz") - EHAMIC 9. "I’m Always Chasing Rainbows" - Alice Cooper 10. "San Francisco" - The Mowgli’s 11. "Poor Girl" - X 12. "This Is the Day" - The The 13. "No Sleep Till Brooklyn"- Beastie Boys 14. "Dog Days Are Over" - Florence + The Machine 15. "Badlands" - Bruce Springsteen 16. "I Will Dare" - The Replacements 17. "Come and Get Your Love" - Redbone


Petera Quilla i njegove Gardianse prvo su vam, u stripu, predstavili njihovi keatori - Arnold Drake i Gene Colan u januaru 1969. godine. Na veliko platno doveo ih je James Gunn, na današnji dan, 2014. godine, premijerom u "Dolby Theatre"-u, u Hollywoodu. James Gunn je trilogiju završio jednako uspešno kako ju je i započeo - ništa manje kvalitetno i zabavno. Gunn je završio i sa dugogodišnjim radom u "Marvel"-u, i nastavio je saradnju sa "DC"-jem - imali ste priliku da je ocenite nakon premijere filma "The Suicide Squade" koji je režirao, isto kao i 5 epizoda genijalne serije "Peacemaker". Za 2025. Gunn i "DC" spremaju film "Superman: Legacy", a kao inspiraciju za film režiser navodi strip "All-Star Superman", Granta Morrisona i Franka Quitelyja. "The Guardians of the Galaxy Vol. 3" imao je premijeru 22. aprila u Disneylandu, u Parizu i 05. maja u Americi. Trilogiju The Guardians of the Galaxy" Gunn je radio po stripovima Dana Abnetta i Andyja Lanninga. Star-Lorda glumi Chris Pratt.





4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page