top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

KKK I OSTALE POŠASTI

Updated: Jul 25, 2019





"THE BIRTH OF A NATION" (1915)


Režija: D. W. Griffith


Iako su događaji iz ovog kontroverznog filma izmišljeni, samo slep

i glup čovek bi poricao da se nešto takvo zaista dešavalo na američkom kontinentu koji je danas san snova, ako ni za koga drugog, a ono, što je paradoksalno, za skoro svakog ne-belog čoveka na našoj sirotoj planeti.

Ovo je stravičan film koji možemo i da svrstamo u red propagandnih

filmova koji su pravdali postojanje belih odora u službi očuvanja arijevskih vrednosti i kao negiranje problema robovlasništva koje vrišti na gledaoca iz svake minute filma, ali on uporno poriče da je ono što vidi potpuno moralno pogrešno i etički neprihvatljivo.




Film je začetnik žanra realizma.

Iako istorijski ne baš sasvim tačan, na neki način je svedok jednog ludačkog, ekstremno nasilnog perioda u istoriji ljudske civilizacije.




Estetiku ove mračne i jezive priče je nemoguće ignorisati i to je ono što izjeda svakog normalnog čoveka i stvara konflikt u njemu.

Dok gleda scene koje su više nego odvratne, taj čovek voli to što vidi, kao što voli svako umetničko delo, što ovaj film definitivno jeste.





U filmu je prvi put korištena pokretna kamera koja se kreće velikom brzinom unazad , dok konji galopiraju napred.

To je dalo nov pogled na filmski kadar koji je ovako postao još uzbudljiviji, jer je dodavao na napetosti i neizvesnosti, kao i na ubrzanju koje je trebalo da dočara snagu i brzinu pomahnitalih jahača...





Clementine Kruczynski 06.01.2019.

14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page