top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

LEE MARVIN: RATNI HEROJ, SJAJAN TIP I NAJOZLOGLAŠENIJA NJUŠKA FILMA



Najpoznatiji "loš momak" i grubijan filma - Lee (yeah!) Marvin. Pogledajte vi to njegovo lice s karakterom, držanje koje ima dok glumi, pa kad zaškilji na jedno oko i tako malo pomeri ugao usne, ma nema - jednostavno čovek i po! Ja ga se ne sećam iz filmova u kojima je bio mlad, jer sam dok su bili prikazivani vukla lonce po prašini skupa s pelenom na guzici, pa je on za mene uvek bio čudan tip sede kose, kao da je rođen takav - sed od cucle, nikad mlad. Jebote, pomalo sam ga se i bojala kad krene neki film u kom je bio baš zao.



Počeo je da glumi ranih 50-ih godina, naravno, u sporednim ulogama, ali je najveću popularnost postigao krajem 60-ih i tokom 70-ih.

Iako je za samo dve godine snimio desetak filmova, u "The Big Heat" Fritza Langa, pokazao je koliko slojevitu i zahtevnu izvedbu može da pruži kao negativac. Njegov mafijaš Vince Stone izvukao je iz glumca okrutnost kakvu, privatno, nije imao ni u tragovima i stoga je ta uloga veoma značajna za sve likove koje je kasnije dočarao, a koje su bile svedočanstvo njegove velike moći transformacije. Transformacija i jeste glumački posao, ali kod Marvina je bilo tu još nečega što je gledalac mogao da oseti kao ne-glumu. Ljudi koji su sarađivali sa njim i koji su znali neke delove njegovog privatnog života, tvrdili su da je u veliki deo uloga unosio iskustva ili osećaje iz privatnog života, po kom je - kako se navodi u mnogim izvorima, mogao da živi bajno, jer je potekao bogate porodice. No, mister Lee nije želeo takav život za sebe, naprotiv- otišao je u krajnost - borio se protiv njega, bio je bundžija i autsajder, želeo je sopstvene početke bez bremena porodice kojoj bi dugovao sve što jeste i što ima, ispunjavao njihova očekivanja i bio po JUS-u. I, nije bio po JUS-u!

Dok je bio klinjo, zbog disleksije i ADHD-a, osećao je frustraciju, upadao je u tuče i mnogo je pušio, promenio je nekoliko škola zbog problematičnog ponašanja, najviše uzrokovanog lošim odnosom za nasilnim ocem i distanciranom, nezainteresovanom majkom.


Sa 18 godina napustio je školovanje i prijavio se u vojsku. Kao marinac bio je angažovan u Južnom Pacifiku. U napadu na planinu Tapochau, na ostrvu Saipan, većina njegove jedinice je ubijena. On je pogođen rafalom iz mitraljeza, koji mu je presekao išijalni nerv, a pogođen je i u stopalo. Lečen je u vojnim bolnicama više od godinu dana, a potom otpušten sa činom vojnika prve klase. Zbog ovoga je odlikovan "Purpurnim srcem" ("Purple Heart") i mnogim drugim medaljama i počastima.



Lee je prvu šansu da glumi dobio dok je u New Yorku radio kao pomoćnik vodoinstalater, nakon povratka iz vojske. Tokom jedne intervencije u pozorištu "Maverick", zamoljen je da uskoči u ulogu glumca koji se razboleo i to je bilo to. Odlučio je da bude glumac.

Prva filmska uloga bila mu je ona u filmu "You’re in Navy Now" iz 1951. Iako je najbolje glumio oštre momke, gadne, brutalne negativce i ubice, što mu je najbolje ležalo, u seriji "M Squad’ bio je dobri, ranjivi detektiv. Dobio je Oscara za glavnu ulogu u filmu "Cat Ballou". Poslednji put glumio je u filmu "The Delta Force", 1986. Preminuo je godinu dana kasnije, u 63. godini života. Alkohol i dve i po kutije cigareta dnevno prerano su došli glave ovom neverovatnom ratnom heroju, velikom čoveku i glumcu.

Neki od njegovih nezaboravnih filmova su:

"Emperor of the North"

"The Dirty Dozen"

"Violent Saturday’.

"The Man Who Shot Liberty Valance"

"The Killers"

"Point Blank"

"Hell in the Pacific"

"The Big Red One"

"Cat Ballou"

Što se tiče Marvinovog "najlošijeg" filma "Paint Your Wagon", režisera Joshue Logana, malo šta treba da se napiše. Tema ovog mjuzikla je zlatna groznica. Kako kažu filmski stručnjaci- film je bio "najveći holivudski komercijalni promašaj" tih godina. Radnja se dešava u Californiji, 1850. i prati dvojicu kopača zlata koje glume Lee Marvin i Clint Eastwood. Njihovo partnerstvo ugrožava žena koju su "kupili" od mormona. Glumi je Jean Seberg.


Film je simbol propasti "klasičnog Hollywooda naspram ukusa mlađe publike kojoj je dosadila tema kaubojaca i Divljeg Zapada"

Ipak, ova je pesma lepa...

Idealna za ove dane kad treba da ostanemo smireni i ušuškani u sigurnost našeg doma, uz dobar film, čaj ili kafu i kokice.

Pogledajte i scenu u kojoj je Lee Marvin pokazao koliko je sjajan kao brutalni psihopata. Takva gluma postaće njegov zaštitni znak.


I za kraj, jedna zanimljivost.

O tajnom društvu koje se zove "The Sons of Lee Marvin International" malo se zna. Jedan od preduslova za članstvo je da imate izduženo lice, punije usne i da njegova struktura liči na Leeja Marvina, da izgledaš kao njegov sin. U organizaciji nema žena. Neki od članova su Tom Waits, John Lurie, Richard Boes i Jim Jarmusch.




26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page