top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

PETULA CLARK - DOWNTOWN

Updated: Feb 15, 2023



Jedina pesma koju je otpevala žena - Petula Clark, a do te je, 1964. dospela na prvo mesto američke "Bilboard Hot 100" top liste.

Petula je rođena u Velikoj Britaniji. Uprkos čestim angažanima na BBC-ju, nije bila baš popularna u svojoj domovini.

"Downtown" je snimljena za francusko, italijansko i nemačko govorno područje. Čuo ju je Joe Smith iz "Warner Bros"-a i pevačici ponudio ugovor za američko tržište.

Na prvo mesto, u Americi, dospela je u godinama kada je muzičkim listama najviše harao rock & roll.

Petula svoju pesmu opisuje kao beg od sumorne svakodnevnice poznate ličnosti - pevačice, u njenom slučaju, koja nalazi radost u sitnim zadovoljstvima, poput lutanja gradom, daleko od napornih turneja.

Iako veselog tona, pesma opisuje usamljenost i depresiju i želju za begom iz vlastitih cipela...



Pesma "Downtown" je na potpuno uvrnut način pronašla mesto i u seriji "Seinfeld", u dvodelnoj epizodi "The Bottle Deposit".

Georgeov šef Mr. Wilhelm, izlagao mu je detaljan plan o organizovanju nekog događaja i on ga je pomno slušao. Mr. Wilhelm je, i dalje govoreći, ušao u kupatilo, a George je ostao ispred vrata. Tek kad je šef izašao i dalje govoreći o svom planu, George je shvatio da je propustio najvažniji deo uputstava. Pošto mu je Mr. Wilhelm nekoliko puta dao na znanje da je nefokusiran i da ništa ne sluša, George nije smeo da ga pita da mu sve ponovi. Pokušavao je da izokola dozna planove, ali jedino što je doznao bilo je da je njegov deo posla vezan za centar grada. Problem je izložio Jerryju, pa su obojica počeli da "razgovaraju" stihovima ove pesme, pokušavajući da shvate šta im je činiti...

Pesma je upotrebljena i u dirljivoj sceni u filmu "Girl, Interrupted" kada su je, uz akustičnu gitaru, otpevale Winona Ryder i Angelina Jolie.





9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page