top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

PRE NEGO ŠTO JE POSTAO DEREK "DEL BOY" TROTTER BIO JE GRANVILLE

Updated: Feb 15, 2023



"Open All Hours"...

Serija koja je imala 26 epizoda, snimljenih u četiri serijala 1976. 1981. 1982. i 1985. smestila se na osmo mesto "Britain's Best Sitkom" 2004.

David Jason je imao je 36 godina kada je dobio ulogu simpatičnog, ali mrzovoljnog i nestašnog Granvillea - pomoćnika u prodavnici svog ujaka Alberta Arkwrighta koji ga je na svakom koraku podučavao tajnama trgovanja i ljubavnih veza koje, zapravo, ni jednom ni drugom baš nisu išle od ruke. Ujak mu je neprestano nabijao na nos njegovo mađarsko poreklo, ne štedeći pogrde na račun svoje sestre, Granvilleove "vesele" majke koja ga je vanbračno rodila.




David je uspeo da odigra ulogu ocvalog muškarca, u kasnim tridesetima, kao da je stigao direktno iz cvjećarnice Broja 1, mnogo podsećajući na Boba Rocka - bio je uvek nezadovoljan, zajedljiv, gladan i pravo zanovetalo koje neprestano nesto gunđa.

Uz sve to, uvek je bio napaljen i željan ženske pažnje. Njegov ujak mu nije davao baš mnogo prilike da pokaže svoju dobrotu, neprestano ga dovodeći u neprijatne situacije, ali uspevao je katkad da pokaže i vedru stranu svoje ličnosti.

Ovaj nezaboravni lik Davidu je pomogao da stvori odličan temelj za ulogu Del Boya u fantastičnoj i nadasve kultnoj seriji "Only Fools and Horses" čija je prva epizoda prikazana 08. 09.1981.




David je u intervjuima uvek voleo da istakne da su mu najveći glumački idoli bili Peter Sellers i Ronnie Barker koji je glumio njegovog ujaka u "Open All Hours". Ronnie je bio njegov mentor i prijatelj. Za razliku od natmurenog i džangrizavog lika iz serije, privatno je bio pažljiv, kulturan i darežljiv. Njegov uticaj na Davida bio je ogroman. Naučio ga je sitnim tajnama zanata, stvarajući komediju, naizgled, ni iz čega.








Barkerov pristup glumi i ulasku u lik, pomogao je Davidu da osmisli kako će najbolje glumiti sitnog trgovca-prevaranta Dereka Trottera iz londonskog predgrađa Peckham. Glumac je danima odlazio u Oxford Street (London) da bi što bolje proučio ponašanje trgovaca na ovom "crnom tržištu". U sali je govorio da je neprestano morao da drži ruke u džepovima, zbog čestih krađa.

Ali, da se vratimo na Granvillea...

U nastavku serije o maloj prodavnici i njenim ekscentričnim i bleskastim mušterijama, "Still Open All Hours" koja je snimljena 2013. pratili smo svakodnevne avanture ostarelog Granvillea i njegovog sina Leroya.

Serija je snimljena u istoj prodavnici u Balbyju (predgradje Doncastera u South Yorkshire).







15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page