top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

RIĐOKOSI MAJSTOR: PHILIP SEYMOUR HOFFMAN



Philip Seymour Hoffman


"Kada sam počinjao sa glumom u pozorištu, postojao je još jedan Philip Hoffman. Njegovo ime i prezime se spelovalo baš kao i moje i bio je već uspešan na Broadwayu.

Sindikat je tražio da promenim ime, pa sam samo dodao srednji inicijal. Mislio sam da je to dovoljno, ali sam pogrešio. Dešavalo se da smo obojica dobijali čekove onog drugog, kao i ostale stvari koje su se toliko izmešale da su uzrokovale pravi haos...

Tada mi je postalo jasno zašto žele da svako ime bude drugačije. Malo sam razmislio i odlučio da svom imenu dodam i ime mog dede Seymoura i napokon završim s tim..."



Sa odabirom imena je završio, ali je njegova bogata filmska karijera tek počela.

Publika je imala priliku da ga vidi prvi put, na malom ekranu, u seriji "Law & Order" u epizodi "The Violence of Summer", 1991. godine, a potom i na velikom platnu u nezavisnom filmu "Triple Bogey on a Par Five Hole" u kom je bio potpisan kao Phil Hoffman. Ulogom u drami "Scent of a Woman" skrenuo je pažnju jednog od najvećih režisera današnjice - Paula Thomasa Andersona. Od svega nekoliko minuta u Andersonovom "Hard Eight", pa do veličanstvenog "The Master", Hoffman je bio u prilici da pokaže svu tananost svog glumačkog umeća, vešto plasirajući publici i kritici jednako uspešne komične i dramske nastupe.




"Punch-Drunk Love", "Boogie Nights" i "Magnolia"- filmovi su koji su dokazali Andersonovu tvrdnju da je rad sa uigranom ekipom - uključujući Hoffmana - ključan za svaki njegov film. Ekipu sastavljenu od kostimografa, montažera, kompozitora i glumaca sa kojima redovno radi, ovaj unikatni režiser nazvao je "Moje malo rep društvo". Philip je bio jedan od najvažnijih "šrafova" njegove prepoznatljive filmske mašinerije.

Snažnim performansom upravo u Andersenovom "The Master"-u, 2012. godine dokazao je da je jedan od najvećih glumaca svog doba.




Kada je Hoffman preminuo od prevelike doze lekova, 2014. godine, Anderson je u svom filmu "Licorice Pizza" angažovao njegovog sina Coopera koji je, zahvaljujući toj ulozi, već bio nominovan (i osvojio je) za prestižne nagrade u kategoriji najboljeg glumca-debitanta.


Hoffman nas je "kupio" sjajnim ulogama u filmovima:

"The Talented Mr. Ripley", "Capote", "Before the Devil Knows You're Dead", "The Ides of March", "The Savages", "Doubt", "Love Liza", "God's Pocket", "Red Dragon", "A Most Wanted Man" (u režiji Antona Corbijna) i neverovatnoj, postmodernističkoj drami "Synecdoche, New York".








Philip Seymour Hoffman režirao je i producirao film "Jack Goes Boating".

Rođen je na današnji dan, 1967. godine.


Paul Thomas Anderson i Philip Seymour Hoffman

Scena iz filma "Magnolia"



17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page