top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

SILVER SURFER - LJUBAV JE ŠALA

Updated: Feb 18, 2023



Kad je moćni Galactus otkrio Zenn-La, planetu na kojoj je živeo Norrin Radd sa svojim sunarodnicima, napao ju je svom raspoloživom snagom. Norrin je bio jedini koji je imao hrabrosti da mu se približi i ponudi nešto što se ovom Proždiraču Svetova učinilo zabavnim. Norrin je ponudi sebe u zamenu za očuvanje planete na kojoj vekovima nije bilo bolesti, ratova, gladi i kriminala. Nije mogao da dopusti da ova međuzvezdana utopija nestane.


Postao je Galactusov lovac na svetove, ali je sačuvao Zemlju, birajući planete koje imaju najmanje života na sebi. Dobio je specijalnu srebrnu zaštitu koja se stopila sa njegovom kožom, a sa njom i moći koje su od njega stvorile najprepoznatljivijeg strip-junaka na svetu. Norrin je postao Silver Surfer. Ali, kao i u svakoj priči, postojala je zamka i Letač je svesno ušao u nju. Njegov idealizam i želja da pomaže stanovnicima drugih planeta, zauvek su ga razdvojili od njegove ljubavi - prekrasne Shalle Bal. Onog trena kad je od Galactusa dobio mogućnost da sa lakoćom, na svojoj srebrnoj dasci, putuje kroz vreme i dimenzije, bilo mu je zabranjeno da se vrati na Zenn-La, a Shalla nije smela da napušta ovaj svet, prazan bez ljubavi njenog Norrina, pa su ostali zauvek razdvojeni.


Dok se na Zemlji sretao sa svakakvim vrstama, te polako, na teži način, na svojoj koži, učio o onoj superiornoj - ljudskoj, najgoroj od svih, Srebrni je tugovao za ženom koju je voleo najviše na svetu. Njegovu patnju iskoristio je Mephisto da bi ispunio svoje mračne ciljeve. Oteo je Shallu Bal, da bi Srebrnog prisilio da se odrekne svoje duše i svojih plemenitih namera prema Zemljanima. Iskušavao ga je raznim obećanjima, nudio mu nepojmljivo bogatstvo, ali je dobrota i empatija ovog plemenitog junaka počela da utiče na užasnog Mephista koji je, u čudu, shvatio da je duh Čoveka sa daskom zaista iskren i popustio je. Ipak, Shallu-Bal je vratio na Zenn-La, što je bio njegov način da bar nekako zada nepobedivom svemircu poslednji, najteži udarac.





Mephisto je četiri puta iskušavao moći Silver Surfera i uvek je koristio njegovu ogromnu ljubav prema divnoj ženi, da bi ga porazio. Svaki put, ma koliko teška bitka bila, ma koliko vešte manipulacije stvorenja iz pakla bile, Silver je uspevao da ostane u okviru zadatih Galactusovih ograničenja za dobrobit ljudske vrste.



I ako se pitate ko je bio najveći i najgori neprijatelj koji je mučio ovog divnog strp-junaka, upamtite - nisu to bila razna bića iz nepreglednog Univerzuma, nisu to bili zlikovci iz pralelnih dimenzija, uvek su to bile ljubav, nostalgija i čežnja za voljenom ženom.




9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page