top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

TIM CURRY: "SWEET TRANSVESTITE"


Filmski kritičari tvrde da je uloga živopisnog Dr Frank-N-Furtera koju je odigrao Tim Curry pravi paradoks tipa kokoš-jaje. Ko je bio pre - Tim ili Frank? A kako je došlo do paradoksa? Slučajnim susretom dva čoveka koja su radila zajedno u pozorišnoj verziji mjuzikla “Hair”, 1968. godine. - glumac Tim Curry i pisac, scenarista, glumac i muzičar Richard O’Brian. Curry je načuo nešto o novoj predstavi koja je u pripremi, pa kad je tog jutra ispred stare teretane sreo O’Briana, čuo je od njega da je došao da vidi ima li u teretani kakav mišićavac koji ume da peva. Curry je pitao zašto treba da zna da peva, na šta mu je prijatelj rekao da Jim Sharman pravi mjuzikl na osnovu svog i O’Brianovog scenarija koji je, kako to sudbina i uredila - držao u rukama. Dao je Curryju da ga pročita, a ovaj je ostao zatečen radnjom i likovima. Priča je bila bizarni horor-mjuzikl o luckastom naučniku/vanzemaljcu blistavog uma, Dr Frank-N-Furteru koji u svom zamku živi sa nekoliko ekscentrika - batlerom Riff Raffom, služavkom Magentom, grupijem Columbijom i najdražom od svih svojih kreacija - divnim, mišićavim plavušanom - Rockyjem Horrorom. Do njih su, greškom, zalutali sveže vereni Brad Majors i Janet Weiss, čija je ljubav te noći stavljena na niz iskušenja…




Omaž-parodija horor -SF- mjuzikl “The Rocky Horror Show" iz 1975. godine, režisera Jima Sharmana, veliki je, šareni maskenbal-izložba neverovatnih kostimografskih, scenskih i muzičkih ideja. Kao jedan veliki vanzemaljski lilihip koji nas, dok ga ližemo, hipnotiše i usisava u tajanstveni dvorac-matični brod i na kraju nas, kao jedinog preživelog učesnika te predstave odnosi u svemir bez svog kapetana. Neverovatni vrtlog boja, materijala, kostima, i u njemu sjajni, nezaboravni, prelepi Tim Curry.



Nijedan muškarac nije bio više seksi od njega, bilo da je bio u odelu, u bledo zelenoj haljini, u crnom korsetu sa šljokicama, sa ogrlicom od krupnih belih bisera oko vrata, u svilenim crnim čarapama sa halterima ili u crnom kožnjaku sa prišivcima značkama, bedževima i lancima. Tim Curry je vešto plesao na štiklama, našminkan jarkim bojama i mi smo ga obožavali. Njegova komičnost, samouverenost, teatralnost, besramnost, drskost u držanju, svaki zavodnički pokret tela mogu da vežem samo za njega u ovoj ulozi. Pristrasna sam i nije me briga da li se to nekome dopada ili ne.


Što se tiče dragog glumca - Tim Curry je u pozorišnoj predstavi “The Rocky Horror Picture Show” nastupao prvo u Londonu 1973. godine, a potom u Los Angelesu 1974. godine.




Kad je tek osmišljavao način kako da odglumi Dr Frank-N-Furtera imao je ideju da njegov lik govori s preteranim nemačkim akcentom. S takvim mislima je jednog dana sedeo u autobusu kad mu je uvo zaparao glas žene koja je govorila toliko otmeno i pompezno, da je mislio da iza njega sedi kraljica Elizabeta II lično. Tu lažno-otmenu nadobudnost spojio je sa telefonskim glasom majke koja je uvek uzbuđeno i preterano pričala s njim.

Za stvaranje androginog glam rock izgleda F-N-F-a angažovan je Pierrea Larochea, šminker koji je radio za Davida Bowieja i Micka Jaggera.

Kada je pogledao film u celosti, Tim nije bio zadovoljan kako je ispao, ali je bio je u manjini, jer je “Rocky Horror Picture Show” već nakon prvog prikazivanja postao kultno ostvarenje koje je svim autsajderima i neshvaćenim dušicama pružalo beg u sigurnost tokom ponoćnih projekcija u bioskopima.

Mnogi lokalni bioskopi (još od 1975. godine ) i dalje daju ponoćne projekcije ovog divnog filma i on im je tako obezbedio uvek punu salu, i opstanak u teškim vremenima. Fanovi dolaze obučeni u likove iz filma, prave svoje plakate koje lepe na zid bioskopa, organizuju cos-play susrete.




Tim Curry jec glumcu Bruceu Campbellu rekao da je “jedna od najboljih stvari ta što je “The Rocky Horror Picture Show” spasio brojne male indie bioskope od propasti, jer su njegovi vlasnici znali da će bar dve noći nedeljno “Rocky” napraviti veliki posao.”

Tim Cury je 2012. doživeo težak moždani udar zbog kog se kreće u invalidskim kolicima. Njegova gluma nastavila se u filmovima u kojima može da pozajmi glas likovima.

Ovaj dragi glumac, prekrasnih crnih očurdi i ogromnog smeška je hteo-ne hteo postao lider velike armije sledbenika njegove najpoznatije uloge. Doktor Frank-N-Furter živeće večno, nadživeće i nas, a i njega koji mu je udahnuo život.
















29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page