top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

TOO OLD FOR THIS SHIT? NOOOOO!



Danny Glover je još kao student dokazao da istrajnost u borbi za ista ljudska prava, za pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima za sve, u protestima koji su, svojevremeno, trajali i po pet meseci, mogu da se sprovedu promene u sistemu koji tlači i maltretira crnog čoveka. Kao aktivista je bio hapšen, ali to ga nije odvratilo od njegovih ciljeva. Tokom života priključio se raznim pokretima i organizacijama, poput "The Black AIDS Institute", radničkim "United Farm Workers" i "UNITE HERE" pružajući im nesebičnu podršku. Zbog njegovog rada na poboljšanju života Afrikanaca u tuđini, Nigerija mu je dodelila počasnu titulu "Enyioma of Nkwerre" ("dobar prijatelj"). Dannyjev debi je bio u filmu "Escape from Alcatraz", Dona Siegela, usledio je dirljivi "Places in the Heart" sa Sally Field, Edom Harrisom i Johnom Malkovichem, a nakon toga je usledilo remek-delo Stevena Spielberga "The Color Purple" u kom je odglumio izuzetno nasilnog udovca Mr. Alberta Johnsona (Mister) čiji planovi da se oženi prelepom Nettie padaju u vodi, pa zbog onog "bolje išta nego ništa" odlučuje da dovede kući njenu ružnjikavu, naizgled priglupu sestru Celie, da mu rinta po kući i odgaja njegovu razmaženu decu. Od trenutka kad je Celie zakoračila na njegovo imanje, život joj se pretvorio u još veći pakao od onog iz kog je odvedena. Od incesta i maltretiranja od strane oca, došla je na još veće vređanje, ponižavanje i strašno fizičko i seksualno nasilje od strane samodopadnog, bahatog, osionog Mistera. Gloverovo dobrodušno lice bilo je u totalnom neskladu sa nedelima tog skota od čoveka i zato je njegov lik bio realniji i stvarao je vrhunsku neprijatnost kada se pojavi u kadru. Neprestano ste imali želju da ga izvučete iz ekrana i propisno ga nalupate i kaznite za sve one gadosti koje je uradio Cilie, a zbog kojih se i sam, u dubokoj starosti, pokajao. Film je već nakon prvih projekcija, uzburkao duhove među pripadnicima crne zajednice u Americi. Pokret "Coalition Against Black Exploatation" protestvovao je zbog negativnog svetla bačenog na Afroamerikance, a posebno na "crne muškarce".

Zahvaljujući ovoj ulozi primetila ga je direktorica kastinga Marion Dougherty, koja ga je predložila Richardu Donneru za ulogu policijskog narednika Rogera Murtaugha, u njegovom filmu "Lethal Weapon" (1987.) Režiser se iznenadio kad je video Glovera, jer nije očekivao crnog glumca, a pošto u scenariju nije bila navedena etnička pripadnost lika, dao je šansu glumcu. Film je imao nekoliko nastavaka, a Danny i njegov partner u filmu - Mel Gibson, stvorili su jednu od najzanimljivijih prijateljskih veza na filmu koje se pamte zbog njenog intenziteta i humora. Verovatno nikada nećemo zaboraviti scenu iz drugog nastavka filma u kojoj Murtaugh sa novinama u ruci odlazi u kupatilo da u miru obavi svoja posla, seda na wc šolju, ne sluteći da će mu noge utrnuti više nego obično. Pogled na wc papir na kom piše "BOOM YOU’RE DEAD" i činjenica da će ustajanjem sa wc-šolje aktivirati eksploziv i poginuti, početak je njegovog pakla koji će trajati gotovo 23 sata, koliko je trebalo da se tim za deaktivaciju bombe i Riggs dogovore šta im je činiti...Ovo sranje za koje je Murtaugh definitivno bio prestar, učvrtilo je prijateljtvo svađalica kao originalni "Loctite" u gelu.


Danny Glover je igrao u preko 80 filmova, a ja ga najviše volim u već pomenutom "The Color Purple", "The Royal Tenenbaums", "Mysteria", "To Sleep With Anger", "Bopha!", "Pushing Dead" i, naravno, "Predator 2".






5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page