top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

U SVAKOM OD NAS ČUČI JEDNA BABY JANE I JEDNA BLANCHE


Čast mi je predstaviti vam jedan od filmova koje najjednostavnije rečeno - obožavam - "What Ever Happened to Baby Jane?" Gledala sam ga toliko puta da više i ne znam koliko. Vrlo, vrlo uznemirujuća i poučna priča o sestrama, sa neočekivanim obrtom na kraju.



Ako niste gledali ovaj film, nemojte da vas odbije to što je star 60 godina - prolazi test vremena i što se tiče priče, i režije i glume. Tako je ovaj post ujedno i preporuka, ukoliko želite pogledati nešto fantastično. Joan Crawford i Bette Davis su prosto neverovatne. Ne-ve-ro-vat-ne! I još kad uzmete u obzir to da su bile u "hladnom ratu", da su jedna drugu minirale u javnosti bombastičnim, otrovnim izjavama, gledanje filma čini još interesantnijim.

Neki od primera njihovog siktanja:

Bette o Joan:

- Zašto sam tako dobra u glumljenju kučaka? Mislim da je to zato što nisam kučka. Možda zato Joan Crawford uvek glumi dame.

- Joan Crawford je spavala sa svakom muškom zvezdom u "MGM"-u, osim s Lassiejem.

- Joan ima kult, a šta je, dođavola, kult osim bande pobunjenika bez razloga.

Na sve to Joan je odgovarala:

- Kult? Imam obožavatelje, a to je ogromna razlika!

- Gospođica Davis je uvek imala delimično zaklonjeno lice u filmovima. "Ona je to nazivala umetnošću". Ostali bi to mogli nazvati kamuflažom - maskom koja prekriva odsustvo bilo kakve prave lepote.

Iako su trzavice između ove dve glumice bile epske, Joan je poslala Bette primerak knjige "What Ever Happened to Baby Jane?" sa porukom u kojoj predlaže da Bett glumi mlađu sestru Blanche. Bette je odgovorila "Nikad! Čitala sam knjigu i jedino što me zanima je Baby Jane!"

Joan Crawford se, navodno, toliko bojala mušičave naravi Bette Davis, da je unajmila dvojnicu-dublerku da je glumi u svim scenama koje uključuju fizičko nasilje, iako je bilo nekih krupnih planova koje nije uspela izbeći.

Bette je nakon premijere filma dala nekoliko crno-humornih izjava od kojih je jedna bila posebno mračna:

"Najbolje vreme koje sam ikada provela s Joan Crawford bilo je kad sam je gurnula niz stepenice u "What Ever Happened to Baby Jane?".

Uprkos rivalitetu i animozitetu, njihova profesionalnost pred kamerama ostala je zabeležena kao besprekorna.



Mišljenja sam da su obe jako dobro plivale u vodama šou-biznisa i da su se igrale sa tom "zvezda na zvezdu" ujdurmom, namerno podgrevajući glasine koje su ih svako malo smeštale na naslovnice štampe čak i kad nisu imale nove filmove. Ali, dobro...To je samo moje mišljenje koje nije baš validno - njih dve su najbolje znale šta je između njih.



Više o ove dve glumice možete saznati gledajući seriju "Feud" (2017.) sa Jessicom Lange u ulozi Joan Crawford/Blanche Hudson i Susan Sarandon koja igra Bette Davis/Baby Jane Hudson.



Sa ovim filmom nastavljam da vam predstavljam najlepša dela sedme umetnosti, a koja su deo velike enciklopedije "1001 film koji morate da pogledate pre nego što umrete"


WHATEVER HAPPENED TO BABY JANE? (1962.)

371/1001


- odlomak -


Epski komad holivudskog "Grand Guignola" (pozorište u Parizu), znatno nadmašuje grotesku "Sunset Boulevard"-a (1950.) dok dve ostarele grande dame filma jedna drugu metaforički režu na komade u raspadajućoj palati filmskih zvezda.

Zasnovan na romanu Henryja Farrella, u režiji Roberta Aldricha, "Šta se dogodilo s Baby Jane?" sjajno je sredstvo za iskorištavanje Joan Crawford kao paralizovane bivše superzvezde iz 30-ih, koja je u kolicima na milost i nemilost svoje lude sestre, i Bette Davis u naslovnoj ulozi sredovečne bivše dečje zvezde koja insistira na odevanju u svoje stare scenske kostime, pevanju svog jedinog velikog hita "Pisala sam tati", i sanjarenju o velikom povratku. Radnja je ispletena oko nesreće koja je obogaljila Blanche na vrhuncu slave i vrti se oko nekih neočekivanih otkrića, ali gadna zabava je gledanje prizora te dve zvezde - koje su očito mrzile jedna drugu - kako se zasipaju otrovom...



Režija: Robert Aldrich

Uloge: Bette Davis - Jane Hudson

Julie Allred - 9-godišnja Jane

Debbie Burton - peva pesmu male Jane

Joan Crawford - Blanche Hudson

Gina Gillespie - 13-godišnja Blanche

Victor Buono - Edwin Flagg

Wesley Addy - Marty McDonald


I ta čuvena nedelja koju svako od nas može provesti hodajući u cipelama Bette Davis






13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page