top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

ULIČNI VAMPIRI

Updated: Jul 25, 2019



"LES VAMPIRES" (1915)


Režija: Louis Feuillade


Banda Vampira...Hahahaha, zvuči kao dobra šala...

Ali, nemojte da vas ovo zavarava jer, ovde je reč o zaista ozbiljnom filmu - serijalu koji traje neverovatnih 440 min.

No, u pitanju nisu pravi vampiri, već najobičniji kriminalci

koji su se poigrali najdubljim strahovima svojih sugrađana

da bi ih maltretirali i pljačkali.





Nosili su crnu, usku odeću i plaštove koji su, izgleda, bili inspiracija za stvaranje jednog od interesantnijih likova u svetu stripa - Batmena.

Ono što je izvanredno je da im je u njihovim kriminalnim radnjama pomagala i jedna prelepa dama, kraljica pozorišta tih godina - Jeanne Rokues, čije je umetničko ime bilo Musidora. Njen lik u filmu je anagram reči vampire, pa smo tako dobili originalno ime Irma Vep.





Film je bio inovativan zbog gomile izmešanih scena koje su se pojavljivale bez nekog reda, pa su se neki likovi koji su bili ubijeni u prvim epizodama, pojavljivali, živi, u zadnjim epizodama. Bilo je tu svega: pentranja po krovovima, smucanja po nekim podzemnim tunelima, kanalizaciji, jurcanja sa taksi-vozilima, kao i gomila potpuno besmislenih scena čije postojanje uopšte nije razumljivo, a ni potrebno.





Takođe, prvi put je dovedeno u pitanje poštenje onih koji sprovode zakon, jer se režiser i pisac poigrao na temu dvostrukog morala, što se otkriva na samom kraju serije.

"Les Vampires" su začetnici serijskog žanra, urađeni su kao desetodelne epizode, pa možemo govoriti o preteči svega onoga što danas zovemo

"serije" i što nas je zavelo zbog iščekivanja i nagađanja šta nas u novoj epizodi očekuje.



Film je sastavljen od niza fantazmagoričnih kadrova, vizuelno lep i inovativan. Moram napomenuti da je nekoliko epizoda bilo zabranjeno u Francuskoj, i to dugi niz godina, zbog kriminalnog ponašanja koje je predstavljeno sa humorom i harizmom, što je negativce činilo simpatičnima i publika ih je, umesto da ih osuđuje, prosto, obožavala.




Clementine Cruczynski 07.01.2019.

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page