top of page
  • Writer's pictureTatjana Smiljanić

ŽEĐ ILI GLAD PITANJE JE SAD - DVE VAMPIRSKE PRIČE NA DRUGAČIJI NAČIN...


Šta je žeđ bez gladi? Obično idu u paru. A ova dva filma - "Thirst" (2009) i "The Hunger" (1983), definitivno idu ruku pod ruku.

Ako ste pogledali jedan, morali ste pogledati i drugi, jer ako ste od onih koji vole uvrnute vampirske priče, znali ste gde, iste, treba tražiti.

Dakle, glad se može utoliti samo na jednom mestu - u filmu Tonyja Scotta (bla, bla...nećemo sad o Skott-rodbinskim vezama) "The Hunger".


Mislili ste da je diva Catherine Deneuve mogla ostati imuna na čari Susan Sarandon? Sa Davidom Bowiem kao šlagom na torti?

Ma, jok!

Film je pun finih, erotskih škakljikancija, sa pričom o vampirskom paru koji voli da širi svoja seksualna iskustva i ubija po mračnim mestima New Yorka, osamdesetih...

U fimu se, na kratko, pojavljuje i mladi Willem Dafoe, a u scenama u kojima uznemirava Sarah, odmah se videlo da će mu ovakve uloge savršeno pristajati u karijeri koja se tek blago nazirala.

David Bowie je magičan i nestvaran. Uvek žudite da ga vidite u kadru.

I, iako su ovaj film pljuvali toliko da se mogla napraviti uglancana skakaonica u rangu one iz Oberstdorfa, sa koje se recenzije bogova-kritičara obavezno vinu u novinsko nebo željno "tuđeg mišljenja" da ne bi običan puk mislio sam, svojom glavom, postoje filmovi koji su zaista loši i oni koji su po nečemu iskočili iz mase sličnih iz žanra.



Daleko je od odličnog, ali je vredan gledanja.

Za Bowiea je ta uloga bila savršena, jer nije mogao biti uvrnutiji od onoga kakav je bio u filmu.

Čak je i Stevie Nicks izjavila da je cela karijera Davida Bowiea, zaključno sa ovim filmom:

"Creepy and strange and amazingly beautiful!"

I sad pitanje: da li biste više voleli da vas muči žeđ ili glad?

Ako ste od ovih prvih, žeđ utolite sa ovim remek-delom.

"Thirst" je film režisera Park Chan-wooka koji je već ostavio dubok trag u svetskoj kinematografiji filmovima - "Sympathy for Mr. Vengeance", "Oldboy", "Lady Vengeance", "Stoker", "The Handmaiden"...

Park se pozabavio erotskom vampirskom sagom, delimično utemeljenoj na romanu Emila Zole "Therese Raquin".

Ako ste pogledali film, znate sa koliko truda je Park prikazao ovu ljubavnu priču. Sirovo, sa elementima netipičnim za filmove o vampirima, sa odvratnim efektima koji su mogli biti pozajmljeni i iz našeg filma "Variola vera", pogotovo u scenama iz bolnice. Ali, da baš i ne preterujem sad - "Variola" je, što se tog segmenta ogavnosti tiče, neuporedivo bolja.

Priča prati sveštenika koji dolazi u bolnicu da bi učestvovao u eksperimentu - pronalasku vakcine protiv teškog, smrtonosnog virusa Emmanule (EV). Ceo eksperiment krenuo je naopako i umrlo je svih 500 pacijenata, uključujujući i Sang-hyuna.


Međutim, nepun minut nakon što je proglašen mrtvim, Sang se vratio u život, ali ne više onakav kakav je bio pre smrti.

U događajima koji su usledili, nakon susreta sa porodicom koja mu je često pružala utočiste dok je živeo u sirotištu, ušao je u vezu sa devojkom Tae-ju, koju je ta porodica usvojila i sa kojom se družio u detinjstvu. Njihov odnos se produbljivao, a iskušenje koje je pritiskalo ovog katoličkog sveštenika, postajalo je sve snažnije. Uz novonastale fizičke potrebe koje su se manifestovale telesnom požudom za prelepom devojkom, neutoljivom potrebom za krvlju koja mu je bila potrebna da ukloni plikove izazvane virusom, i da bi poboljšala njegovo stanje, on je sve više ulazio u situacije koje su se kosile sa njegovim moralnim kodeksima...

Kakva bi to vampirska priča bila, da nema seksa u njoj?

Svašta.



THIRST (2009)

režija Park Chan-wook

uloge: Song Kang-ho, Kim Ok-bin, Kim Hae-sook, Shin Ha-kyun


THE HUNGER (1983)

režija: Tony Scott

uloge: Catherine Deneuve, David Bowie, Susan Sarandon



Recent Posts

See All
bottom of page